Yeni Başlayanlar İçin Doğru Baget Seçimi

Baget seçimi, çalgı aletinden sesin uygun tonda çıkması açısından çok önemlidir.


Baget Seçerken Bilmemiz Gereken Temel Bilgiler


Bagetler bateride davul ve zil gruplarını çalmaya yarayan genellikle ağaçtan yapılan ve birçok çeşidi bulunan aletlerdir.
Bateri dersi alan öğrencilere hangi tip bagetlerle başlamaları gerektiğini öğretmenleri belirleyecektir.

Bagetler çalınan müzik türüne göre değişmektedir. Latin ya da jazz tarzı müzikler için kalın ve ağır bagetler pek kullanışlı olmaz. Bu tür müzikler için ince ve hafif bagetler tercih edilmelidir. Belli standartlarda ve markalarda bagetler vardır. Genelde davula yeni başlayan öğrenciler için 5A ve 5B çeşitleri tavsiye edilir.



Baget Yapımında Kullanılan Ağaç Çeşitleri


Günümüzdeki birçok firma ağaç olarak Amerikan cevizi, Japon ya da Amerikan meşesi kullanmaktadır.

Bu ağaçlar ormandan özenle seçilir (üzerinde budak olmamasına dikkat edilir) ve çıtalar halinde kabaca kesilir. Daha sonra nemden arındırılmak için 2-3 hafta boyunca fırınlarda bekletilir, çünkü nemli bir baget ileride kendiliğinden yamulur ve çürümeye yüz tutar. Fırından çıkan bagetler özel torna makinelerinde soğuk su altında istenilen ölçülerde kesilir ve uçları özel olarak şekillendirilir. Daha sonra özel kutularda verniği atılır. Bu işlemden sonra bagetler silindirler üzerinden düzlük testinden geçerler ve düz olmayanlar atılırlar. Ardından hassas terazilerde ağırlıkları aynı olanlar birer çift haline getirilir.
Dünyanın en büyük baget üretici firması olan Vic Firth, bu noktada bagetlerin ürettiği ses perdesini de ölçerek bagetleri çiftler haline paketlemekte ve satışa sunmaktadır. Gruplanan bagetlere lazerle markaların damgaları basılır, kılıflarına sokulur ve artık bateristlerin elinde kullanıma hazırdırlar!

Bagetlerin ağaçları fiyatlarının ve ağırlıklarının belirlenmesinde çok önemli bir ölçüttür. Bilinir markaların kullandıkları kuzey Amerika cevizi (hickory), meşe(oak) ve benzeri ağaçlar (mapple, vs.) bageti daha ağır, dayanıklı, dolayısı ile uzun ömürlü yaparlar.




Bagetin Bölümleri


Şaft: bagetin en uzun kısmıdır. Ağırlık, çap ve uzunluğu bagetin konforunu, kontrolünü, dayanıklılığını ve dinamiğini belirler.

Uç: Bagetin ucunun şekli, boyutu ve materyali çıkan sesi ve hissiyatı etkiler.

-Uç materyali: -Ağaç: Koyu, sıcak bir ton üretir.

-Naylon: Parlak, temiz bir ton üretir.

Bagetin ölçüleri:

Jazz, latin için : 7A, 5A, 8D

Rock, pop için: 5B

Hard rock, metal için: 2B

Uç şekli:

Damla(tear drop): Koyu, zengin bir zil sesi

-Varil(barrel): Kapsamlı, stüdyo için ideal

-Küçük küresel uç: Parlak ince zil sesi

-Büyük küresel uç: Dolgun (fatter) bir ses

-Naylon uç: En parlak ses ve en dayanıklı uç